Финалната версия на Програмата за морско дело, рибарство  и аквакултури

...
Финалната версия на Програмата за морско дело, рибарство  и аквакултури
Коментари Харесай

Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури 2021-2027 г. е изпратена на Европейската комисия за одобрение

Финалната версия на Програмата за морско дело, рибарство  и аквакултури 2021-2027 година (ПМДРА) е публично изпратена на Европейската комисия за утвърждение посредством Системата за ръководство на средства SFC 2021 през днешния ден.

Това заяви заместник-министърът на земеделието и началник на Управляващия орган Георги Събев. Първият вид на Програмата беше подаден за прелиминарен обзор през края на юли, като през септември бяха получени 32 коментара от Комисията, които бяха навреме отразени от екипа в Министерството на земеделието. Официалното утвърждение на ПМДРА се чака до края на годината.

Общият бюджет на Програмата за морско дело, рибарство  и аквакултури за новия финансов интервал възлиза на 237,3 млн. лв. безплатна финансова помощ. Финансовият запас от Европейския фонд за морско дело и риболовство е 70% от общия бюджет на Програмата, а националното съфинансиране е 30%.

ПМДРА 2021-2027 година ще поддържа операторите в бранш „ Рибарство “ – риболовци, притежатели на риболовни кораби, производители на акавкултури, преработвателни предприятия, както и общностите, занимаващи се с риболовство и аквакултури. През новия програмен интервал ще се ускори поддръжката по метода Водено от общностите локално развиване (ВОМР). Към момента на територията на страната работят девет Местни инициативни риболовен групи, които подкрепят развиването на локалния занаят и опазване на традициите на рибарските територии.

Основен приоритет за България през програмен интервал 2021-2027 година е насърчаването на икономическия напредък и общественото приобщаване локалните общности, устойчивото развиване на крайбрежните и вътрешните риболовен региони, употребявайки опциите и капацитета на метода ВОМР. В тази връзка посредством ПМДРА е планувано увеличение на броя на локалните инициативни групи на петнадесет. Изпълнението на повече тактики ще увеличи виталния стандарт на популацията в обхванатите територии посредством стабилизиране и повишаване на приходите.

Програмата за морско дело, рибарство  и аквакултури 2021-2027 година ще бъде изпълнявана в сходство с хоризонталните политики на Европейския съюз посредством вложения и действия основани на знанието, ориентирани към екологично резистентен лов на риба, отбрана и възстановяване  на биологичното многообразие и водните екосистеми, декарбонизация, цифровизация, енергийна самостоятелност, диверсификация и др.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР